HULLADÉKMENTESÍTÉS AZ ERDŐKBEN

Valószínűleg nem kell nagyon részleteznünk az hulladék környezetkárosító hatását, ugyanis amennyiben az nem az erre a célra kialakított helyre kerül, hanem pl. utak, erdők vagy éppen túraútvonalak, tűzrakóhelyek mentén gyűlik fel, a benne található különböző anyagok balesetveszélyesek és/vagy mérgezőek lehetnek az élővilágra. Lebomlásuk folyamán pedig az olyan káros anyagok, mint pl. a mikroműanyagok bekerülve a természet körforgásába, azaz a talajon vagy vízen keresztül az organikus szervezetekbe, hosszú távon még több problémát okozhatnak.

Az ilyen jellegű illegális hulladéklerakók felszámolását célozta meg a Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv részeként 2020-ban elindított Tisztítsuk meg az Országot! program, melyhez a helyi erdőgazdaságok, a Bakonyerdő Zrt. és a VERGA Zrt. is csatlakozott, és jelentős mennyiségű hulladékot szedett össze illetve távolított el lakóhelyünk környékéről.

A programban résztvevő állami erdőgazdaságok és a nemzeti parkok már a tavalyi évben is körülbelül 6000 köbméter hulladékot gyűjtöttek össze, a MÁV pedig több, mint 1000 tonnát szállított el. Mellettük számos önkormányzat is hozzálátott a hozzájuk tartozó területek megtisztításához.

Munkájukat nem csak a finanszírozáshoz szükséges pályázati pénzek, de a hétköznapi emberek is segítették, akik a HulladékRadar nevű applikáción keresztül bejelenthették az általuk felfedezett illegálisan elhelyezett hulladékot. A bejelentés a területnek megfelelő illetékeshez (pl. erdőgazdálkodás vagy önkormányzat) eljutva aztán lehetővé tette, hogy megszervezzék az adott lerakat felszámolását. Már a tavalyi évben több, mint 8000 bejelentés érkezett ezen a rendszeren keresztül.

Természetesen a jövőbeli cél az, hogy már magát a szemétlerakást megakadályozzák, és ennek érdekében a felszámolt lerakók környékét árkokkal, sorompókkal, kamerákkal próbálják megvédeni. Ehhez a hatalmas munkához csak gratulálni tudunk, de bízunk benne, hogy a jövőben ezt a rengeteg pénzt hulladékmentesítés helyet inkább fejlesztésekre, felújításokra lehet majd költeni.

 

Forrás:

Greendex

Bakonyerdő Zrt.

VERGA Zrt.

error: Content is protected !!