Az erdő főterméke egyértelműen a fa, ezért az ún. főhasználatot a különböző fatermékek teszik ki. A fákon kívül azonban számos olyan értéket is találhatunk, melyek a főhasználat sérelme nélkül is elérhetőek az erdőgazda számára, ezek tartoznak a mellékhasználat körébe.
![Vesszőtermékek](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_398,h_570/https://www.bakonytuzifa.hu/wp-content/uploads/2021/08/vesszotermekek_bakony_tuzifa-715x1024.jpg)
Aprófaáruk
Ezek olyan alacsonyabb rendű faanyagok, amelyek gyérítések, tisztítások során kerülnek kivágásra. Ha egészségesek, fahibától mentesek, és főleg ha még légszárazak is, kiváló alapanyagok lehetnek különböző háztartási termékek előállításához.
- Vesszőtermékek: nyír, fagyal, veresgyűrűsom vesszejéből remek seprűk készíthetők, fonófüzekből (pl. fehér fűz, kenderfűz, bíborfűz vagy amerikai fűz) pedig kosár és egyéb háztartási eszközök.
- Nőtt szerszámnyelek: ide tartoznak a nőtt karók vagy a nagy fizikai igénybevételre pl. kalapácsnyél készítésére használt nyers somfa nyél is.
- Szerszámnyelek: kalapácsnyélnek a gyertyán, akác és som, ásónyélnek a bükk és kőris, csákánynyélnek a gyertyán használható, de bármilyen más szerszám nyeléhez is jó minőségű, egyenes szálú keményfa használata célszerű.
- Háztartási faáruk: az álgeszt nélküli bükk, juhar illetve gyertyán rönkjeiből készülnek a fakanalak és vágódeszkák.
A fa kémiai eredetű termékei
Ezek olyan, az asszimiláció során a fába beépült anyagok, melyek a fa kémiai feldolgozásával visszanyerhetők.
- Nyersgyanta: kizárólag a véghasználatra besorolt élő erdeifenyő és feketefenyő erdőkben csapolással gyűjthető a kivágás előtti utolsó 3-4 évben, desztillálás után elsősorban a lakk-, festék- és papíriparban használják.
- Fenyőolaj: kozmetikai, gyógyászati célokra szánt, a fenyőfák ágvégeiből, tűleveleiből vagy kérgéből desztillálással előállított olaj.
- Faszén: az értéktelenebb választékból kikerülő fát ún. boksában tökéletlen égetéssel elszenesítik. Így készül a bükk boksafaszén is, mely rendkívül értékes, a kohászatban, a vegyiparban vagy a gyógyszeriparban is felhasználják.
![Csipkebogyó](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_397,h_611/https://www.bakonytuzifa.hu/wp-content/uploads/2021/08/eperjes_tanosveny_csipkebogyo_bakony_tuzifa-666x1024.jpg)
Erdei gyümölcsök
A kedvező domborzati viszonyok és a napfényes órák száma miatt Magyarországon ízletes és vitamindús gyümölcsök gyűjthetők, mint pl. a csipkebogyó, a som, a szeder, a bodza vagy az áfonya, melyekből csodás lekvárok és szörpök is készíthetők, de érdemes megemlíteni a som- és vadkörtepálinkát is. 😉
A legtöbb erdei gyümölcs igénytelen és könnyen szaporodik, talán emiatt sok helyen irtják is őket, pedig állományszerkezeti és vadvédelmi szempontból is szerepet játszanak az erdő életében, hiszen nem csak számunkra, de a vadállatok számára is fontos tápanyagforrást jelentenek.
Erdei gombák
Megfelelő időjárási körülmények mellett, azaz optimális hőmérséklet és elegendő csapadék esetében jelentős mennyiségű ehető gomba terem meg erdeinkben. A gombák tenyészteste ugyanis többnyire a talajban él, a felszínen található termőtestük csak a számukra ideális körülmények között jelenik meg.
Ezek lehetnek korhadéklakó vagy gyökérkapcsolt gombák, előbbi elhalt növényi maradványokból (pl. csiperke, pereszke), utóbbi a növényekkel szimbiózisban élve (nagy testű kalaposgombák) jut táplálékhoz.
A gombák 90%-a víz, a maradék 10% viszont jelentős mennyiségű fehérjét valamint foszfort, káliumsót és vitaminokat tartalmaz. Különleges ízük miatt kedvelt étel- és fűszeralapanyagok. Tartósításuk legegyszerűbb módja a szárítás, de néhány kemény húsú gomba nedvesen, sóoldatban is tárolható (pl. rókagomba, ribizke).
A gombák gyűjtése viszont körültekintést igényel: csak ép és egészséges gombákat szabad szedni, és figyelni kell arra, hogy ne fülledjenek be, valamint a begyűjtés után érdemes őket szakértővel megvizsgáltatni.
Gyógynövények
Az emberek már évezredek óta használják a növények értékes hatóanyagokat tartalmazó részeit gyógyítás céljából. Ilyen rész lehet gyógynövénytől függően a virág (pl. körömvirág), a virágzó növény (pl. cickafark), a levél (pl. csalán), a gyökér (pl. fekete nadálytő), a kéreg vagy a termés (pl. csipkebogyó).
A gombákhoz hasonlóan a gyógynövények gyűjtésénél is körültekintően kell eljárni. Figyelni kell arra, hogy a lehető legkevesebb pusztítással, csak a szükséges növényi részeket távolítsuk el. Minden növény esetében tudni lehet, hogy mely időszakban tartalmazza a legtöbb hatóanyagot, így érdemes őket ekkor leszedni.
Fontos, hogy minden más növénytől és egyéb anyagoktól külön kezelve gyűjtsük illetve tároljuk. Minél gyorsabban történik a szállításuk és szárításuk, annál kevesebb eséllyel füllednek be és penészednek. Két gyógynövény válogatása és szárítása között pedig mindig tisztítsuk meg az eszközöket és a helyiséget.
![A fenyőből nyerhető gyanta és fenyőolaj, ágait és tobozait pedig díszítésre használják.](https://sp-ao.shortpixel.ai/client/to_webp,q_glossy,ret_img,w_398,h_519/https://www.bakonytuzifa.hu/wp-content/uploads/2021/08/fenyo_bakony_tuzifa-785x1024.jpg)
Erdei díszítőanyagok
Ide tartoznak a levelek, gallyak, ágak, mint pl. a fenyőág, de maga a karácsonyfa is, továbbá a moha, a tobozok és más termések, a fagyöngy, a barka vagy a vadvirágok.
A díszítőanyagok gyűjtésekor is figyelnünk kell arra, hogy ne okozzunk károkat. Kis mennyiségben bárki, nagy tételben viszont csak az gyűjthet, aki rendelkezik az erdő tulajdonosának engedélyével.
A sok növényi alapanyag mellett állati eredetű melléktermék lehet pl. az agancs és a csiga, de akár a méhészetet is ide sorolhatjuk. A méhészet és az erdészet kapcsolatáról előző bejegyzésünkben olvashattok.
Felhasznált szakirodalom:
Szalkay György: A melléktermékek hasznosítása, Erdőgazdák új könyve, Mezőgazda kiadó, Budapest, 1999, szerkesztette: Pápai Gábor