A BÜKKFA JELLEMZŐI

“Fája nehéz, nagyon kemény, rugalmas, szívós, víztartalom-változáskor nagymértékben dagad, zsugorodik, nehezen hasítható, jól pácolható, felülete jól megmunkálható, nehezen faragható, fűrészelhető, kopás-, szeg- és csavarállósága jó, gőzölve jól hajlítható, gőzöletlenül vetemedésre, kajszulásra hajlamos, nedves körülmények között könnyen gombásodik, gyorsan korhad.

Felhasználható: fal- és padlóburkolásra, lépcsőnek, vakfurnérként, hajlított bútorok készítésére, esztergályozásra, faragott faáruknak, fakanál, fatányér, lapító, háztartási vágódeszka, szerszámnyél, telítve vasúti talpfának, bognárfának, élelmiszeres hordónak, fegyveragynak, játékkészítéshez, aprítéktermeléshez, fagyapothoz, papírgyártáshoz, faszénégetéshez, füstölőfának, tűzifának.”

 

dr. Szász Tibor: Erdőhasználat, Erdőgazdák új könyve, Mezőgazda kiadó, Budapest, 1999, szerkesztette: Pápai Gábor